About Me

My photo
You just know my name, not my game xD I post about my life, make up, fashion because they are my passions ^.^

08 February 2013

GUIDE : Result MUET Hilang?

Assalammualaikummm~


MUET stands for Malaysia University English Test in case if you guys don't know what the hell it is.


Aku ambil this test on last Mac 2012. So, a few months macam tu kitorang dapat slip result MUET ni. Alhamdulillah result aku okay ^.^


Then, I remember yang aku memang busy masa hari nak ambil this slip and I was like naik kelas turun bilik guru naik pergi pejabat (i don't really remember apa yang aku busy sangat masa tu, pasal MPP kot lol), fuhhhh~ Bila aku dapat result tu, aku letak slip dalam beg. I'm so freaking remember that I FREAKING PUT THAT SLIP IN MY BAG.


Bila balik from school on that busy day, memang aku ada tenung aku punya slip tu kejap. Lepas tu, sebab I was way TOO BUSY kan, aku tak ingat aku letak slip tu kat mana. Aku tak ingat langsung pasal result tu. Aku telah abaikan dia. I'm sorry, baby~


One day, aku dapat tahu bila kita nak masuk U apply for degree, kita kena sertakan result MUET (yeker?) Bila aku dengar orang orang cakap pasal result MUET masa tu, automatically I was like, "WHERE THE HELL MY SLIP IS?" Tapi aku sedapkan hati dengan berkata, "LEK AHH, SLIP ADA DALAM BAG KOT"


Balik dari sekolah aku terus cari slip MUET aku tu. Aku cari dalam longgokan bag kat almari aku, (I was freaking searching for the bag which I put the slip inside it). I found that bag, and aku macam psycho giler nervous cari result tu, TAKUT TAK JUMPA! 


anddd, GUESS WHAT?! SERIOUSLY TAK JUMPA! T__________T


Aku pun cari dalam file where I put my certificates, and tak jumpa jugak.


Esok esok aku cari lagi. Still tak jumpa. Aku rasa arn, aku terbuang kot. Sebab my behave, kalau nak tuakr bag, I will keluarkan segala barang dalam bag lama, transfer dalam bag baru, sebab aku tak suka simpan bag yang ada barang dalamnya. Ishhh, careless betul! Mesti aku ingat slip tu merupakan kertas putih baki aku tulis nota dalam kelas yang aku fikir kertas tersebut tidak berguna dan layak menghuni tong sampah! Arghhhhhhhhhhhhhh-


TAK ADA INISIATIF lain, aku pun search kat internet; how to apply for our new MUET result and Google brought me to Portal Sistem Majlis Peperiksaan Malaysia.


In case if you have a same problem as me, you can go to the Portal Sistem I stated above :)


This is a guideline untuk korang yang ingin memohon kembali slip result MUET korang secara pos (because I did that way, hihikkk)


I know, kalau korang baca sekali tak faham. Dua kali, akan ada banyak persoalan yang berada diminda (motif lagu NL?). Tiga kali baca mungkin korang semakin confuse dan terasa seperti ingin menelefon sendiri MPM dan bertanya dengan lebih lanjut--


I know, sebab aku pun ada rasa yang sama lol (okay tak lawak) -.-'


Let's get started! 


STEP 1
Print your I/C.
CLICK HERE and print the borang pemohonan.


This is the form will look like.


STEP 2
Isi the boranglah of course.


This is totally an EXAMPLE okay? lol

Number 4&5 : If you don't know your Pusat Peperiksaan and Angka giliran, it's okay.


Number 6 : Kalau ni first time you mohon then potong perkataan Kedua / Ketiga tu.


Number 7 : Kalau first time mohon, RM 20.00. Second time, RM 30.00. Third time, RM 50.00. Forth time, RM 50.00. Fifth time, RM 50.00. Sampai kali ke lapanratusbelas kali mohon pun tetap kena bayar RM 50.00.

Number 8 : (Nombor Wang Pos/KirimanWang/Bankdraft). Leave this first. You have to get the wang pos number from Pejabat Pos.


Then you have to sign it.


Kalau you yang sign, tak payah lah letak I/C and phone number wakil tu. 
Just leave it.


STEP 3
Go buy two sampul surat. 
Pergi beli bar code dekat Pejabat Pos.
Pastu cakap dengan orang Pejabat Pos tu korang nak Wang Pos RM20.00/ RM30.00/ RM50.00.
Buy RM3.00 setem.


This is the hardest and the pening part ever lol


All you need is DUA sampul surat berukuran 23cm x 32.5cm which is in A4 size. 

Aku labelkan those sampul as SS1 and SS2.


SS1

  • What you have to to is, write the address of MPM (ada dekat borang permohonan tu, huruf a).
  • Tampal setem, aku dari Johor, aku tampal setem RM 1.00 dekat belah kanan atas sampul surat.
  • Okay, SS1, done.

SS2
  • Write your address.
  • Tampal setem RM2.00.
  • Tampal barcode dekat belah kiri of the sampul surat (or anywhere on the sampul aku rasa tak pe kot)
  • Okay, SS2, done.

Before you send the borang, make sure you check the borang. Jangan lupa isi number 8. Number wang pos tu on the wang pos lah kan. Kalau you tak sure mana satu numbernya, jangan segan nak tanya dengan orang pejabat pos tu, okay? :D


Last Step
Masukkan SS2, your borang permohonan, wang post, salinan I/C dalam SS1.
Then, SEND! Yeayy! Mission accomplished! ^.^


Aku sent then borang on 31st January 2013 and aku dapat my slip on 7th February 2013. Almost a week.



My slip dah sampai semalam!
This is how my SS2 look like. Sila cakap aku rakus masa nak bukak
sampul surat, terima kasih lol

Ni pulak how the slip from MPM look like
*censored result ahh sebab malu* hihikkk

The resit yang menunjukkan slip korang telah
dikeluarkan secara BERBAYAR >.<


Siapa suruh hilangkan slip result orang dah bagi free, padan muka aku kena bayar sebab nak dapatkan slip baru -.-'


Neway, for those yang ada nasib sama macam aku and you will apply it secara pos like I did, goodluck guys!


Pengajaran, sila hargai barang percuma or you will pay to get it back.


Lesson LEARNED!


Till the next post, thanks for reading my awesome friends! >.<

40 comments:

  1. panjangnyaaaaaa. ihihi. part sampul surat dan wang pos tu macam memeningkan je kak. Jangan cuai dah lepasni kak, bahayaaaa.

    saya pun cuai gak kadang kadang :pp ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang tak panjang ahh sebab nak explain detail hihikk

      yeahhh, part yang sampul surat tu memang lecehh giler -.-'

      hewww hope tak cuai lagi, kang duit melayang! <3

      Delete
  2. Gini pula. Mana tau bella punya hlng nnt. Tp jgn la. Bella tak mau.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihikk, hati hati, simpan leklok slip result ^.^

      Delete
  3. dah terbang 20 hinggit kan.be careful after this. xpe pengalaman tu pengajaran kann. hehe.
    saya pon tepikir andai satu hari nanti saya kena amik MUET tp masalahnya saya memey tak reti berspeaking or writing apatah lagi.ke bedall je amik lulus ke tak belakang kira hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann? tular, ishh memang lepas ni akan lebih berhati hati! hihikkk

      isokeyyyy, belajar kalau nak pandai speaking, kalau ada usaha mesti boleh punya, chaiyokk! <3

      Delete
  4. Salam.. Dalam borang tu ada tulis nak setem rm2.00 'beserta barcode posdatfar negeri rm2.20' - yang ni macam mana ye ? Barcode posdaftar tu macam mana ? thankss :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, awak boleh mintak jer kat org pejabat pos tu nak barcode dan setem rm2.00 (tapi normally dia akan bagi empat keping setem rm0.50 bersamaan rm2 jugak).

      sila rujuk gambar ni, http://1.bp.blogspot.com/-Ene68anzIiI/URSegmO_NII/AAAAAAAAC8M/2oDCQmz-Nsw/s1600/5.jpg

      Barcode tu macam sticker, boleh rujuk kat gambar sampul surat kat atas, ada sticker kaler putih hujungnya merah ada huruf B, C, E, sebenarnya sticker tu ada ABCDE, tapi tu urusan pejabat pos, dia dh ambil huruf yg lain, hihik :)

      Delete
  5. salam nak tanya. kenapa mesti beli 2 sampul surat erk?

    Bayaran perlu dibuat dalam bentuk Wang Pos/Kiriman Wang/Bank Draf atas nama Ketua Eksekutif Majlis Peperiksaan Malaysia berserta dengan salinan Kad Pengenalan. Permohonan juga perlu disertakan dengan sampul surat berukuran 23cm x 32.5cm yang beralamat sendiri dan bersetem RM2.00 berserta bar code Posdaftar dalam Negeri bernilai RM2.20.

    yang sekarang macam ni..kena beli 2 sampul surat jgk ker?

    ReplyDelete
  6. Terima kaseh byk......you r my saviour........<3

    ReplyDelete
  7. Good guide. Sama kes jugak hilang ntah ke mana result muet.haha. Da beli semua barang2. Tinggal nk isi borang dan hantar. Harap xde salah buat.

    ReplyDelete
  8. salam..adress untuk ss1 tu cmne ek?huruf a kat borang?

    ReplyDelete
  9. Salam,, nak tanye,, biase proses bape lame eh ? sy dh hantar since11 june .tp smpai skrg xdpt lg,,, risau lerr

    ReplyDelete
  10. saye baru hilangkan sye punyer slip..ade borang yg terbaru x.

    ReplyDelete
  11. Thanks for your information. Really helpful. Cheers from johor bahru! :)

    ReplyDelete
  12. Hntr guna pos laju ok x???

    ReplyDelete
  13. surat slip tu sampai kat kita dalam berapa hari?

    ReplyDelete
  14. Salam sejahtera rakan2 semua...

    Ada berita baik buat anda yang baru nak ambil peperiksaan MUET, yang GAGAL dan nak ambil semula, yang TAK PERNAH LULUS serta yang nak memperbaiki band yang diperoleh dalam peperiksaan MUET yang lalu. Rakan saya Saudara Shamsul Ariffin telah menerbitkan sebuah panduan khas untuk anda lulus cemerlang dalam peperiksaan MUET...

    Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan tersebut SiLa KLik Sini

    ReplyDelete
  15. huwaa..sangat2 membantu...=) terima kasih ya...

    ReplyDelete
  16. Wahh. Sangat2 membantu! Thanks for your guide :)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Salam sis, salinan ic tu kn, if xde cop pngesahan, boleh x?

    ReplyDelete
  19. From here we can guess your MUET result; between Band 1 to Band 3

    ReplyDelete
  20. thankyou. very helpful kak may Allah belss you

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum nak tanye... kalau barcode setem tu tak tampal kat ss2 tapi saya letak dalam sampul ss2 boleh tak? Pihak sana perasan tak?

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Nak tnye guna smpul surat biasa ke smpul pos laju?

    ReplyDelete
  24. Salam.. nak tanya.. let say ambil muet 2010 dulu.. still bole request this thing? really appreciate.. tq..

    ReplyDelete
  25. nak tanye adakah salinan ic tu perlu d tandatangan or di cop oleh ketua kampung or someone else??

    ReplyDelete
  26. terima kasih atas sharing pengalaman...

    ReplyDelete
  27. Yang nie ke borang tu akak?

    http://portal.mpm.edu.my/documents/guest/muet/BorangPenyataPindaan2011.pdf

    ReplyDelete
  28. Salam, kalau lupa tulis no. Wang pos kat borang tu takpe ker...

    ReplyDelete
  29. Nak tnye sijil muet and penyata muet 2 bende yg berlainan ke ?

    ReplyDelete
  30. Hi. Considered kene isi dua borang tu ka? I confuse sbb bila I Google dye klua 2 borang.

    ReplyDelete
  31. Assalam nak tanya pasal stem tu mmg kena beli total rm 3 ke? Awak ada cakap yg awak asal dri johor so kene letak rm1 punya stem kalo dari negeri lain? Nak letak stem rm berapa? Thanks

    ReplyDelete
  32. Salam , nak tanya yg bhagian sampul surat tu kn mmg kene ada dua lpastu ss yg kedua masukkan dlm sampul surat pertama tu ye?

    ReplyDelete
  33. nak tanya, berapa lama ye untuk sijil muet ni dihantar ke rumah calon selepas result diumumkan ? saya x hilangkan sijil tu xpi duk tungu sijil tu sampai je

    ReplyDelete