About Me

My photo
You just know my name, not my game xD I post about my life, make up, fashion because they are my passions ^.^

30 December 2010

Teen Simple Make Up *Tutorial ! :)

Assalammualaikmmmm~

Petang tadi bosan tak tahu nak buat apa. Duduk sorg sorg dalam bilik fikir nak update apa hari niy selain entry pasal Malaysia menang AFF semalam (Malaysia Boleh!). Last last aku teringat tutorial eyeliner aku hari tu. Haha Tutorial ker? Aku buat tak sengaja tu main bohhh jer :)

So, hari niy seperti yg tertera kat tajuk di atas. Aku nak buat tutorial Simple make up utk girl teenager. Kalau keluar jalan jalan pakai make up tebal tebal pastu pergi solat leceh nak make up semula. Better pakai eyeliner je :) Hehe Aku ada terbaca kalau pakai eyeliner, amek wudhu' pastu tak basoh eyeliner tak batal wudhu'. Sebab eyeliner/celak tu diharuskan pakai dalam Islam. Kalau tak silap akulah aku baca dalam surat khabar. Nanti kalau jumpa link aku bagi tahu kayy. InsyaAllah.

Dah dah Bebel banyak sangat uhh DD. Kayy, Let's Go !


Macam niylah kalau dah siap. Korg cume perlukan eyeshadow palet kaler kuning & Coklat. Eyeshadow white glitter. Black eyeliner. Rose blusher. Nude lipstick color & lipgloss. Simple je kan? Huhu


Muka nak mintak penampar tanpa make up HAHA



Apple bedak compact dulu. Ahhh tak kisahlah korg pakai bedak jenama apa. Aku pakai SilkyGirl je.
Tips : Pastikan korg beli warna yg lebih kurg dgn warna kulit muka korg. Selalu ada 3 options kan kalau jenis bedak compact biasa? Selalu memang dia ada bg tester, korg try test jelar ! Sapu kat tangan sikit, kalau kaler dia seakan akan hilang, so beli kaler yg tuu kayy ! :)


Apply Eyeshadow Palet Kaler Kunig sebangai lapisan pertama.


Apply nipis nipis je sebab kita memang nak make up yg simple & nude look gituu (wahhh)



Then, apply Eyeshadow Palet Kaler Coklat sbg lapisan kedua. Yg niy apply sikit jerk kat hujung mata tau :) Macam smokey eyes gituu HAHA


Nampak tak? Nampak takk? Tak nampak? Bagus, ingat, kita memang nak yg paling minimum punya make up :)


Bawah mata pulak apply eyeshadow kaler kuning yg SAMA sbg lapisan pertama * coklat sebagai lapisan kedua. Buat garisan sepanjang bawah mata guna kaler kuning. Then coklat tu letak sikit jer kat hujung :)


Okayy. Here You Go. Eyeshadows, DONE !


Sekrang, apply eyeshadow white glitter kat bhgian dalam hujung mata :)


Then, amek korg punya blusher punya berus, apply kaler white glitter tadi, sapu kat bahagian mata yg tak kena eyeshadow kuning * coklat tadi. Biar matanya bersinar-sinar sikit (ye ker? HEHE)


Okayy, Mata, DONE !


Lepas tu macam biasalahh, apply eyeliner kat bawah mata. Aku tak apply kat bahagian atas sebab leceh nak remove. Kat bawah mata senang jer :) Apply rose blusher. Kita guna nude lipstick sebab nak natural kan? So apply nude lipstick & lipgloss.


Okay DONE ! :)

Selalu keluar memang make up paling minimum. Lagi malas pakai eyeliner dgn lipbalm jer. HAHA Well, natural look is better ryte? HEHE

Have Fun Sweety, Winky yawww ! :)

2 comments:

  1. i've been using ur shawl..! tq young lady, haha

    ReplyDelete
  2. @Wan Yeahh, no problem sweety :) #FwenHelpFwen

    ReplyDelete